Sermitsiaq: Vi har ret og pligt til at vise tegningerne

02. februar 2006 17:56

Avisen Sermitsiaq bringer i morgen tre af de satiriske tegninger af profeten Muhammed, der har bragt den muslimske verden i oprør. Desuden vises en tegning fra den franske France Soir med overskriften: ”Ja, man har ret til at lave karikaturer af Gud.”

Siden Radioavisen i middags fortalte, at avisen ville bringe tegningerne, har Sermitsiaq fået mange henvendelser om at lade være, men også henvendelser, der støttede offentliggørelsen, siger ansvarshavende redaktør Poul Krarup.

- Vi viser tre af Jyllands-Postens karikaturtegninger i beskeden størrelse. Vi ønsker ikke at puste sagen yderligere op, men vi mener, at de grønlandske læsere har krav på at se, hvad der er årsag til muslimernes vrede.

- Tror du, at de der føler sig krænkede, bliver mindre krænkede af, at billederne ikke er pustet op i større format?

- Det ved jeg ikke. Men jeg mener, at det både er min ret og min pligt at fortælle mine læsere, hvad der sker og hvorfor, siger Poul Krarup.

Sermitsiaq skal ligesom alle andre aviser og tv-stationer, der har bragt tegningerne, betale 250 euro pr. stk. Det betyder dog ikke, at Muhammed-tegnerne nu får rigtig mange penge på kontoen. Bortset fra Jyllands-Postens oprindelige honorar har de nemlig besluttet, at pengene for ophavsrettighederne skal gå ind i et fond, oplyser faglig konsulent i Dansk journalistforbund, Hans Jørgen Dybro. Det er endnu ikke besluttet, hvad fondet skal støtte.