Sermersooq klar til at justere Siorarsiorfik-projekt

Siorarsiorfik-projektet vil være rentabelt, det viser en vurdering som Kommuneqarfik Sermersooq har fået lavet af rådgivningsvirksomheden EY.
Foto © : KNR
09. oktober 2017 13:11

Hos kommunen erkender man, at der er flere usikkerheder i vurderingen. Alligevel mener embedsmændene at der nok overskud i projektet til, at det vil være rentabelt, selvom virkeligheden skulle se anderledes ud end forventningen.

Især fordi projektet nu er delt op og kun bygges i takt med, at der er brug for det, lyder det.

Kommuneqarfik Sermersooq har fået lavet en vurdering af konsekvenserne for samfundets økonomi, hvis kommunen gennemfører byudviklingsprojektet Siorarsiorfik.

Her vurderes det, at de positive effekter og ikke mindst indtægter fra projektet langt overstiger projektets udgifter.
Vurderingen giver det samlede projekt en såkaldt nutidsværdi på 7,5 milliarder. Det er med andre ord rentabelt, lyder vurderingen.

Der er dog nogle usikkerheder, men ifølge kommunens embedsmænd, så er der taget højde for det i vurderingen.

Hele grundlaget for byudviklingsprojektet er, at der vil komme flere indbyggere til Nuuk og her har vurderingen taget udgangspunkt i, at der vil bo 26.000 borgere i Nuuk i 2030. Det er noget mere end fremskrivningen fra Grønlands Statistik, der siger 21.555 i samme år.

Men økonomichef i Kommuneqarfik Sermersooq, Troels Pedersen, mener, at 26.000 indbyggere er realistisk.

- Det er jo et gæt, jeg vil mene, at det er et kvalificeret gæt uden at det er underbygget af en stor analyse.

LÆS OGSÅ Sermersooqs projektkonsulent har kuldsejlet projekt i bagagen

Kommunen vurderer blandt andet at igangværende boligprojekter, udvidelse af lufthavn og øget tilstrømning fra kysten vil give flere indbyggere end i fremskrivningen fra Grønlands Statistik.

Og skulle det ske, at der kommer færre indbyggere end forventet, så undlades nogle af delene af projeket. I august blev det meldt ud, at byudviklingsprojektet bliver splittet op istedet for at blive gennemført på én gang.

Derfor mener Troels Pedersen heller ikke, at grundlaget for projektet er for usikkert.

- Det mener jeg ikke, at det er. Det er jo som en harmonika (projektet kan tilpasses efter forholdene red.), hvis der ikke kommer 26.000 så skal vi heller ikke have 10 daginstitutioner eller det antal skoler eller AKO'er (skolepasningsordninger) som står i det nuværende projekt.