Sermersooq: Den 20. august er en skæbnedag

Sådan lyder overskriften på en usædvanlig fællesudtalelse fra formændene for både Siumut, Inuit Ataqatigiit, Atassut og Demokraterne i Kommuneqarfik Sermersooq.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Karsten Sommer
18. august 2014 10:10

De fire lokalformænd kalder onsdag en skæbnedag, fordi det er her Naalakkersuisut ifølge Vittus Qujaukitsoq vil bestemme, hvordan den meget omtalte udligningsreform skal se ud for 2015.

Og skæbnedagen handler ikke kun om Kommuneqafik Sermersooq, men om hele landets skæbne, skriver de fire parti-lokalformænd.

LÆS OGSÅ Kommunaludligning for begyndere

- Det forslag er så vidtgående, at det vil gøre Kommuneqafik Sermersooq til landets fattigste kommune, og femdoble uligheden mellem kommunerne. I dag har landets rigeste kommune tre procent flere penge til rådighed per borger end den fattigste. Gennemføres forslaget vil det gab stige til 15 procent.

Sådan lyder det fra Mette Rasmussen Larsen (Siumut Nuummi siulittaasoq), Ove F. Heilmann (Atassut Nuuk), Tikkili Isaksen (Nuummi Inuit Ataqatigiit) og Mike Andersen (Demokratit Nuuk).

Vækstlokomotivet går i stå
De gør det samstemmende klart, at forslaget om at Kommuneqarfik Sermersooq skal betale ekstra 117 millioner kroner til den kommunale udligning, er så vidtgående, at det vil medføre dramatiske omvæltninger for kommunen og samtidig skade hele landet.

- Kommuneqafik Sermersooq er hele landets vækstlokomotiv. Og historien viser, at kriser i Nuuk ofte spreder sig til hele landet.

LÆS OGSÅ GA Kommunalpolitisk storrøveri

- Hvis vi skal betale 117 millioner kroner ekstra, er der en reel risiko for, at Nuuk går i stå.

- Det er sjældent alle partier i Nuuk udtaler sig med én stemme, men denne reform vil ramme så hårdt, at vi føler, det er nødvendigt, at alle gør, hvad de kan for at afværge den, slutter partiformændenes opråb til Naalakkersuisut-politikerne.