Senest den 6. marts skal islændingene til stemmeurnerne

Islands parlament, Altinget, besluttede i går aftes, at der senest den 6. marts skal holdes en folkeafstemning om tilbagebetaling af en milliardgæld til Storbritannien og Holland.
09. januar 2010 15:35

Storbritannien og Holland kræver 26 milliarder kroner som kompensation for, at borgere i de to lande har mistet deres penge i den islandske internetbank Icesave under den globale finanskrise i 2008.

Præsident Olafur Grimson nedlagde tidligere på ugen veto mod en beslutning i det islandske parlament om at tilbagebetale pengene. Han henviste til islændingenes vrede over, at de skulle betale for islandske bankers katastrofale dispositioner.

Forslaget om en folkeafstemning senest 6. marts blev enstemmigt vedtaget.

Efter et møde mellem det islandske udenrigsministerium og det spanske EU-formandskab er det desuden blevet klart, at gælden ikke kommer til at skade landets ansøginng om medlemsskab af EU.

- Under deres samtale fastslog det spanske EU-formandskab, at det anser Icesave-sagen og Islands EU-ansøgning som adskilte emner, og at den nye situation, der er opstået i Island, ikke vil få nogen betydning for EU's behandling af ansøgningen, siger udenrigsministeriet i Reykjavik.