Selvstyrekommissionens formand tilfreds

16. marts 2005 10:59

Det var en træt men tilfreds Kalistat Lund, der kunne se tilbage på et travlt tredje møde i den grønlandsk-danske selvstyrekommission, som han er formand for.

- Jeg er tilfreds med at vi har gennemført alle punkterne. Der er mange ting der skal diskuteres, men vi ved alle sammen at vi skal opfylde kommissoriet og blive enige, siger Kalistat Lund. Han er særligt tilfreds med at kommissionen nu har fået en særlig arbejdsgruppe, der skal blive eksperter i stats- og folkeret.

- Det er et tilbagevendende emne, og nu kan vi så overlade det spørgsmål til arbejdsgruppen, siger han.

Arbejdsgruppens formand hedder Lars-Emil Johansen, og han har i den nordatlantiske gruppe i høj grad været med til at sætte netop Folkeretten på dagsordenen.

Adskillige af gruppens andre medlemmer er heller ikke ligefrem novicer indenfor emnet. Tidligere udenrigsminister for de Radikale Niels Helveg Petersen har for eksempel skrevet bøger om emnet.

- Opgaven er at gøre rede for det grønlandske folks selvbestemmelsesret ifølge folkeretten, Grønlands nuværende forfatningsmæssige placering, og de grønlandske myndigheders muligheder indenfor Grundloven, siger Lars-Emil Johansen.

Han understreger at arbejdsgruppen ikke har til formål at arbejde for selvstændighed, men kun at finde ud af hvordan den ville kunne finde sted indenfor både grundlov og folkeret.

- Udfordringer bliver at blive enige, siger Lars-Emil Johansen.

Arbejdsgruppens andre medlemmer blev de danske folketingsmedlemmer Birthe Rønn Hornbech (V) og Line Barfod (Ø). Og fra Grønland udover Lars-Emil Johansen blev det Aqqaluk Lynge (IA), og Augusta Salling (A).

Selvstyrekommissionen mødes næste gang i juni i København.