Selvstyrekommission fremme ved knasterne

09. februar 2006 14:35

Den grønlandsk-danske selvstyrekommission er ved at være fremme ved de eventuelle knaster i en øget selvstyreordning for Grønland. På kommissionens næste møde i juni i Narsaq skal der drøftes forslag til konkrete bestemmelser i en selvstyrelov. Efter mødet i går betegner kommissionsformanden, Jonathan Motzfeldt, stemningen blandt de 16 grønlandske og danske politikere som glimrende:

- Der er meget stor talelyst, må jeg sige. Men samtidig er det meget konstruktive tilkendegivelser, der præger drøftelsen om udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål.

- Selvfølgelig er udenrigsspørgsmål inden for det danske kongerige noget udenrigsministeriet tager sig af. Men vi vil gerne forstærke vores indflydelse på udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål, når det drejer sig om vores anliggender, f.eks. fiskeri. Det gælder internationale handelsorganisationer, hvalfangstkommisionen, Nammco osv, som er vores virkelige interesser.

- Vi har også taget hul på økonomien angående bloktilskud i selvstyret. Det er ikke mit indtryk, at vi skal øge bloktilskuddet, men udgangspunktet er tilskuddet på det nuværende stadium. Men vores mål er, at Grønland får en selvbærende økonomi i sine egne omgivelser, siger Jonathan Motzfeldt.

Inden Jonathan Motzfeldt overtog kommissionens formandspost var han formand for netop arbejdsgruppen vedrørende økonomi og erhvervsudvikling. Den plads har den tidligere justitsminister Frank Jensen overtaget.