Selvmordsramte familier har det hårdt

06. marts 2006 14:02

Vi sætter i denne uge fokus på selvmord i Grønland her i Radioavisen.

Baggrunden er, at andelen af mennesker, der tager deres eget liv her i landet, er markant højere end andre steder i verden.

Og det har konsekvenser for både de pårørende og for landet som helhed.

Inge Poulsen, der i dag bor i Nuuk, har oplevet selvmord tæt på, og hun fortæller, hvordan det er at have oplevet selvmord blandt et nært familiemedlem.

- Man er i en choktilstand, når man mister nogen, og det berører også ens koncentration. Evnen til at kunne koncentrere sig bliver forstyrret, og alt hvad man normalt gør til hverdag kan blive meget svær at komme igennem. Selv det at kunne arbejde bliver svært, siger Inge Poulsen.

Inge Poulsen har mistet sine børns halvbror, der begik selvmord sidste år, og Inge Poulsen og hendes børn har fået ar på deres krop og sind.

Selv det at kunne arbejde er meget svært for Inge Poulsen, der ikke har kunnet påtage sig noget arbejde de sidste 10 måneder.

- Efter chokket kunne jeg ikke koncentrere mig. Jeg blev lammet, og det endte med, at jeg ikke kunne påtage mig noget arbejde længere. Det har også været hårdt for mine børn. Mit ældste barn har også været nødt til at stoppe sin uddannelse, selvom hun så gerne har villet færdiggøre den.I morgen fortsætter vi med at sætte fokus på selvmord, hvor vi snakker med folk der har med forebyggelse at gøre.