Seksuelle overgreb tit i det usynlige

13. april 2005 16:25

I øjeblikket verserer der en pædofili-sag i Narsaq mod en 52 årig mand. Den drejer sig om seksuelle overgreb mod elleve drenge. Den slags kan få det til at løbe koldt ned af ryggen på enhver forælder.

- Seksuelle overgreb starter jo tit i det usynlige, fordi pædofile tit er gode med børn, og også gode til at lege med dem. Og børnene har svært ved at skelne, hvornår grænsen mellem leg og det seksuelle bliver overtrådt, siger psykolog i Familiedirektoratet Jonna Ketwa. Hun anbefaler at tage sig ordentlig tid til at følge sit barn, og lægge mærke til ændringer i dets adfærd. Kun sådan lægger man mærke til de afgørende tegn.

Det kan være barnet siger noget direkte. Man skal også se efter om barnet har en seksualiseret adfærd, eller en seksualiseret måde at være i kontakt på. Og man skal se om de leger seksuelt med andre børn. Men der findes også mindre tydelige tegn, man som forælder kan afkode.

- Man skal også holde øje med om børnene bliver hemmelighedsfulde, eller er ved at fortælle noget, og så stopper sig selv. Eller de kan komme til at vise at de ved for meget om sex, for eksempel i leg eller via tegninger, siger hun.

Her er det dog vigtigt at huske en ting. For nogle af tegnene kan ligeså vel være tegn på en helt naturlig modning hos barnet, og behøver ikke have noget som helst at gøre med overgreb.

Af den grund anbefaler Jonna Ketwa altid at søge hjælp fra en professionel, for eksempel i det offentlige, hvis man er bange for, at ens barn bliver misbrugt. Den professionelle kan så hjælpe med at få stillet de rigtige spørgsmål til barnet.

Der er dog en ting alle forældre bør gøre, og det er at forebygge:

- Det vigtigste er at man informerer sit barn om, hvad seksuelle overgreb er, anbefaler psykolog Jonna Ketwa.

Der findes ingen nye tal, der kan fortælle noget om, hvor stort problemet er i Grønland. Men det er i hvert fald ikke blevet mindre med tiden, vurderer psykologen.