S-toppen: Hjælp til børn, fiskere og ældre

20. februar 2005 15:50

Siumuts nye partitop vil hjælpe omsorgssvigtede børn, nødstedte fiskere og fangere samt de fattige ældre. Og så skal grønlandiseringen af Hjemmestyret for alvor i gang, lød det fra dagens pressemøde efter den nye hovedbestyrelse havde konstitueret sig.

Siumuts landsmøde har gjort det klart, at partiet bør markere sig mere på det sociale område. Det mener i hvert fald den nye ledelse i Siumut. På pressemødet luftede partitoppen sine planer, der til forveksling lignede et valgprogram forud for det kommende kommunalvalg i april.

Partiformand Hans Enoksen og hans kolleger vil arbejde for at omsorgssvigtede børn og fattige pensionister får bedre vilkår. Hvordan konkret det skal ske står endnu hen i det uvisse, men foreløbig har Siumut planer om et partiseminar i foråret. Her står børnene på dagsordenen. Turen kommer så til de ældre med en konference til efteråret. Tankerne går på at lette de ældres byrder med hensyn til de faste omkostninger, det kan derfor betyde lavere husleje og færre udgifter til el- og vand.

Også nødstedte fiskere og fangere bør have en hjælpende hånd mener Enoksen og kompagni der ikke er blege for at love jollefangerne en check. Den skal kompensere for konsekvenserne af klimaforandringerne der har påvirket fangsten drastisk.

Udover de tre befolkningsgrupper vil Siumut igen prioritere grønlandiseringen af Hjemmestyret. Partiet har dog stadig svært ved konkret at fortælle hvordan man vil erstatte højt uddannet tilkaldt arbejdskraft med de arbejdsløse hk-uddannede hjemmehørende. Men ifølge Siumuts politiske næstformand Jens Napaattoq handler det om at gøre de nuværende ledere i Hjemmestyret ansvarlige for at videreuddanne deres medarbejdere, der sidder inde med stor praktisk erfaring uden at have den teoretiske viden.

Det er tredje gang Hans Enoksen bliver valgt som partiformand på et landsmøde med et løfte om at ville grønlandisere. Tiden må så vise om det vil lykkes ham at realisere løftet i løbet af de kommende tre år.