Søren Espersen vil ikke give undskyldning

Hvis det står til Dansk Folkeparti kommer der ingen undskyldning for forsøget i 1950'erne, hvor grønlandske børn blev sendt til Danmark. Men partiet ser gerne, at der bliver lavet en undersøgelse, siger Søren Espersen.
11. august 2009 09:48

Dansk Folkeparti ser gerne, at der kommer en undersøgelse af forløbet om de 22 grønlandske børn, der som eksperiment blev sendt til Danmark i 1951. Men det bør være historikere, der på eget initiativ gør det, og ikke den dansk stat.

- Ligefrem at lave en officiel statsundersøgelse af det, det vil vi ikke være med til, men det vil være en glimrende ide, hvis en historiker, eller en gruppe historikere ville tage fat på det her, siger Dansk Folkepartis grønlandsordfører Søren Espersen, og han ser også positivt på at finde penge til et projekt.

- Hvis der kommer en behjertet historiker med et godt projekt, så er man jo altid parat til at støtte. Jeg synes, at det vil være fint, hvis nogle tog fat på det, og så må vi se om vi kan hjælpe med finansiering på en eller anden måde, siger Søren Espersen.

Men uanset hvad, der vil komme ud af sådan en undersøgelse, bør det ikke føre til en dansk undskyldning.

- Jeg mener, helt principielt, at det her med at give undskyldninger for noget, der skete i fortiden, det er noget pjat. Vi kan ikke være bekendt at dømme fortidige generationer efter nutidens standarder. Det gør man desværre alt for tit og er ude med alle mulige fordømmelser. Jeg er overbevist om, at de folk, som havde med det her projekt at gøre, både fra dansk og grønlandsk side, de gjorde det ud fra de allerbedste intentioner, og det fremgår jo også af det som er fremme. Statsministeren kan selvfølgelig gøre, hvad han vil, men jeg synes, at det vil være regulært pjat at gøre sådan noget, siger Søren Espersen.