Søkablet bliver dyrt for Tele men godt for Grønland

Der var ikke blevet noget søkabel, hvis beslutningen blev truffet ud fra en business case, siger Tele-Posts direktør.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
22. juni 2016 07:22

Søkablet bliver bygget og taget i drift til næste år, hvis alt går efter planen.

Det er et vigtigt projekt for landet, men det er en dårlig for Tele-Post, siger administrerende direktør Kristian Reinert Davidsen om det 300 millioner kroner dyre nordvestprojekt.

- Business casen er sådan, at vi ikke havde truffet den her beslutning, hvis det var på en business case. Hvis selskabet var et rent privat selskab, så ville man ikke have truffet beslutningen, siger direktøren for Tele-Post, siger Kristian Reinert Davidsen.

Vigtigt for samfundet

Men Tele-Post er 100 procent ejet af det grønlandske selvstyre, og derfor er der andre forhold, som er vigtigere end økonomi og at et søkabel kan betale sig selv af.

- Beslutningen er truffet, fordi kablet er samfundsmæssigt nyttigt, siger han.

Læs også Nu får Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat søkabel

I dag er kun en tredjedel af befolkningen koblet op på søkablet, og det er ikke nok, siger Reinert Davidsen.

- Vi må have flere folk knyttet op, så det er på den baggrund at beslutningen er taget, at det er meget samfundsmæssigt vigtigt, siger han.

Guldkalven lever

Fornyeligt stoppede Inatsisartut liberaliseringen af Tele-Posts guldkalv, mobilmarkedet. Og det er af afgørende betydning for Teles evne til at finansiere søkabel til Aasiaat og radiokæder hele vejen op til Upernavik.

Tele oplever dog allerede konkurrence, selvom der ikke er sket en liberalisering af mobilmarkedet. Det forbedrede internet giver nemlig aktører som Skype bedre muligheder, og dermed øger Tele faktisk presset på sig selv med det nye kabel.

- Så kablet bliver godt for den del af Grønland, som ikke har et kabel i dag. Men for Tele-Post kommer det også til at betyde, at vi bliver mere udsat for konkurrence, end vi er i dag, siger den administrerende direktør.