Sælskind op til debat i Folketinget på torsdag

Skrevet af Mads Lynge
29. maj 2006 14:27

Kuupik Kleist - den ene af de to grønlandske folketingsmedlemmer - mener at fangererhvervet her i landet kan lide skade af justitsminister Lene Espersens offentlige kritik.

I håbet om at få løst problemet, agter Kuupik Kleist at tage emnet op til diskussion ved Folketingets afslutningsdebat på torsdag.

Ikke alene synes Kuupik Kleist at det er problematisk, at justitsministeren udtaler sig på baggrund af nogle omtaler omkring canadisk sælfangst, han mener også at det kan underminere én af de få muligheder fangerne har for at skabe deres egen økonomi. For som folketingsmedlemmet siger:

- Man må jo huske på, at erhvervslivet i de arktiske områder og i Grønland specifikt, hviler på nogle meget få ressourcer, der kan blive udnyttet økonomisk, så sådan en udmelding er et direkte angreb på fangererhvervets økonomiske grundlag, siger Kuupik Kleist

Han mener i øvrigt, at justitsministerens udtalelser ikke bunder i uvidenhed om hvilke forhold der gør sig gældende i Grønland, men om nogle forestillinger om hvordan canadisk sælfangst er, og så handler det i høj grad også om hvordan man opfatter dyrevelfærd:

- Opfattelsen af hvad dyrevelfærd er er fundamentalt forskellig. Man tror at når det er ude af syne og man ikke kan se hvordan dyrene bliver behandlet og hvordan de vokser op, og bliver slagtet, så er det helt ok, mens fangsten af vilde dyr er noget der skal udsættes for meget stærkt kritik, uden tanke for, at det er noget som mange mennesker er dybt økonomisk afhængige af, siger Kuupik Kleist

Han har i den seneste tid bidraget en del til den offentlige debat i Danmark om dyrevelfærd, og ved Folketingets afslutningsdebat på torsdag, tager han emnet op til debat.

Han mener at det i høj grad er op til Landsstyret, at gøre omverdenen opmærksom på de reelle forhold i Grønland.

Det har ikke været muligt at indhente kommentarer fra den anden af de to grønlandske folketingsmedlemmer, Siumuts Lars-Emil Johansen, og Landsstyreformand Hans Enoksen.