Foto: KNR

Undersøgelse: Sårbarhed er selvforskyldt, mener befolkningen

Arbejdsløse og misbrugere er selv skyld i deres situation. Sådan lyder et af resultaterne fra en stor undersøgelse fra Kalaallit Røde Korsiat, hvor befolkningen er blevet spurgt om deres holdning til sårbare grupper.

970 tilfældigt udvalgte personer er blevet interviewet om begrebet sårbarhed, og her svarer over halvdelen, at dem, der lever i fattigdom, selv er skyld i deres situation. Samtidig svarer 60 procent, at folk der er arbejdsløse, selv er skyld i det.

Steven Arnfjord er sociolog på Ilisimatusarfik. Han er en del af forskningsgruppen bag undersøgelsen, og han tror, at det er manglende oplysning, der gør, at befolkningen mener sådan. 

Ifølge Steven Arnfjord kan befolkningens holdning nemlig skyldes, at man fra forskningsverdenens side i mange år har talt om, at det skyldes individuelle, psykologiske aspekter, hvis mennesker ender i misbrug eller arbejdsløshed. 

- I mindre omfang har vi været gode til at sige, at det også er sociale betingelser, nogle ting i lokaltsamfundet eller måske i det store åbne globale samfund, der gør, at tingene udvikler sig, som de gør, siger han.

Hos Kalaallit Røde Korsiat er formand Christina Bell overrasket over, at så mange mener, at nogle sårbare grupper selv er skyld i deres situation. 

Hun påpeger, at tallene ikke siger noget om, hvorfor hver enkel borger svarer, som de gør, og at der i en by som Nuuk med meget lav arbejdsløshed kan mangle forståelse for, hvorfor nogle er arbejdsløse. 

Og hun er dermed enig med Steven Arnfjord i, at der skal mere oplysning til.

- Det, som undersøgelsen peger på, er, at vi er nødt til at kigge på, hvordan vi løser de bagvedliggende årsager til arbejdsløshed til socialt udsathed, og hvordan skaber vi noget mere opmærksomhed omkring det, siger hun.

Undersøgelsen er en del af en større rapport, som Kalaallit Røde Korsiat har fået udarbejdet, fordi de gerne vil have mere viden omkring sårbarhed i Grønland.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl