Rubinmine bliver en langt bedre forretning

Den kommende rubinmine ved Qeqertarsuatsiaat ser ud til at blive en bedre forretning for Selvstyret end man oprindeligt regnede med.
Skrevet af Karsten Sommer
20. juli 2015 06:09

Ihvertfald hvis man skal fæste lid til mineselskabet True North Gems Greenlands nyeste lønsomhedsstudie, der er forelagt Naalakkersuisut til godkendelse.

Det skriver avisen Sermitsiaq.

Analysen vurderer at virksomheden i løbet af minens forventede ni års levetid kommer til at betale 930 millioner kroner i royalty, mod oprindeligt forventet kun 90 millioner.

De 90 millioner var skønnet, da man i 2008 ansøgte første gang om åbning af rubinminen.

LÆS OGSÅ Rubinmine-skepsis vendt til entusiasme

Men siden har rubinmarkedet ændret sig meget, fortæller direktør Bent Olsvig Jensen fra True North Gems til avisen.

- Først og fremmest er priserne på rå rubiner steget mærkbart siden 2008, og anlæg og drift af minen har vist sig at blive billigere end oprindeligt antaget, forklarer Bent Olsvig Jensen.

Selskabet vurderer at minen i sin levetid vil generere en omsætning på 3,1 milliarder kroner, og skabe 80 nye arbejdsplader, hvoraf cirka 60 vil blive rekrutteret blandt lokal arbejdskraft, når minen kommer i gang.

Brydning af malmen, knusning til mindre stykker og første sortering vil ske i Qeqertarsuatsiaat, mens det videre rensningsarbejde påtænkes udført i Nuuk. Selve slibningen af rubinerne forventes til gengæld at skulle foregå i Asien.

- Men alt i alt, med royaltybetaling, personskatter og arbejde til lokale underleverandører, er vi sikre på at projektet vil betyde gode indtægter til samfundet, samtidig med at projektet også bliver en sund forretning for os, slutter True North Gems-direktøren i Sermitsiaq.