Royal Greenland med i verdens største røgeri

14. januar 2006 13:58

Politikere og embedsmænd kunne i dag med egne øjne se hvordan Hjemmestyrets flagskib Royal Greenland tackler globaliseringen i Europa. Delegationen på Royal Greenlands road-show til de europæiske fabrikker nåede i dag til Polen og byen Ustka. Her ligger verdens største røgeri, Morpol, som Royal Greenland har købt sig ind i. Morpol ryger fisk af høj kvalitet – til meget lave omkostninger.

Den primære vare er laks i alle slags afskygninger men også tun, makreller og ikke mindst hellefisk som Royal Greenland har introduceret. Fisken bliver flået, filetteret, røget og pakket på Morpol. Det sørger omkring 1400 ansatte for i højsæsonen. De producerer dagligt 60 tons røget fisk. Røgeriet er topmoderne og er ved at blive udvidet med endnu flere produktionshaller der ligger på i alt 12 hektar land eller hvad der svarer til 24 fodboldbaner. Fiskene bliver solgt til vesteuropæiske supermarkeder i Skandinavien og Benelux-landene.

Fra Morpol-røgeriet gik turen videre til byen Koszalin. Her har Royal Greenland købt et kæmpemæssig faldefærdigt slagteri fra 1974. Produktionsbygningen er på 26.000 kvadratmeter og når den er renoveret er det meningen at der primært skal produceres fiskefileter, både naturlige og panerede. Men det er også tanken at Royal Greenland skal lære østeuropæerne at spise fisk af høj kvalitet, fortæller projektleder Niels Zinck. I øjeblikket venter Royal Greenland på at EU godkender en ansøgning om støtte til at renovere fabrikken. Administrerende direktør Keld Askær fastslår at tilladelsen er afgørende for om Royal Greenland vil gå videre med ombygningen. Men ifølge den danske ambassadør Karen Wermuth i Polen er det blot et spørgsmål om tid, før ansøgningen bliver imødekommet. I så fald, og hvis alt går vel, kan fabrikken starte til 1.september i år. Royal Greenland regner med at kunne beskæftige 350 polakker på fabrikken i Koszalin.

Den polske vinter virker ubarmhjertig kold men temperaturen hos delegationen fra Grønland fejler ikke noget. Landsstyremedlem for Erhverv Siverth K. Heilmann (Atassut) er yderst positiv overfor alt hvad han har set. Det samme gælder de to kvindelige formænd for Fiskeriudvalget, Ane Hansen IA og for Erhvervsudvalget Ruth Heilmann fra Siumut.

- Jeg er faktisk stolt af Royal Greenland, sagde Ane Hansen efter besøget på fabrikkerne i dag.

Og netop stoltheden ved Hjemmestyrets virksomhed skal være med til at bære den ind i fremtiden. Selv om det er en international milliardkoncern, skal Royal Greenland forblive grønlandsk. Det signalerer renhed og natur men også kvalitet i produktion og arbejdsforhold fastslog administrerende direktør Keld Askær i dag.