Royal Greenland er mange penge værd

12. januar 2006 07:24

Hvis Royal Greenland bliver solgt nu, kan Hjemmestyret få en gevinst på op til tre milliarder kroner.

Børsen skriver i dag, at Royal Greenland er blevet mere værd end de to milliarder koncernen tidligere er vurderet til.

Royal Greenlands konkurrenters værdi er steget i løbet af 2005, og derfor anslår avisen, at Hjemmestyrets fiskevirksomhed er 2,9 milliarder værd. Administrerende direktør Keld Askær vil ikke kommentere Børsens oplysninger, men siger til avisen, at to milliarder er for lavt sat.

Fremover vil Royal Greenland satse på at få et større overskud. Sidste år tjente virksomheden 131 millioner før skat og det overskud skal forøges til 230 millioner kroner i 2008. Overskuddet skal komme fra nye fiskeprodukter, som lever op til forbrugernes krav.

Hvis Royal Greenland skal sælges, er det sandsynligt, at Hjemmestyret bevarer kontrollen over fabrikkerne og aktiviteterne i Grønland.

Til gengæld vil man sælge størstedelen af aktiviteterne uden for Grønland, hvilket, ifølge Børsen, vil bidrage til at sikre Royal Greenlands sociale engagement herhjemme gennem for eksempel kurserne i Royal Greenland Academy.

Beslutningen om et salg eller ej går ind i en afgørende fase her i weekenden, hvor Royal Greenlands ledelse holder møde med landsstyret. I den forbindelse drager koncernen og politikerne på rundrejse til fabrikkerne i Polen og Tyskland.