Rita udfordrer mænd

Kvalifikationsløbet i Kangaatsiaq til grønlandsmesterskaberne i hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua får en kvindelig deltager.
Skrevet af Noah Mølgaard
27. februar 2013 10:16

Det er første gang en kvindelig slædekører deltager i kvalifikationsløb til Avannaata Qimussersua. Det er 28-årige Rita Inûsugtok’ fra Ikerasaarsuk, der nu er kommet til Kangaatsiaq for at deltage i kvalifikationsløbet på fredag.

Rita Inûsugtok har faktisk en reel chance for at kvalificere sig til Avannaata Qimussersua, da der kun er tilmeldt 6 deltagere til kvalifikationsløbet og 5 slædekørere bliver kvalificeret.

- Jeg tror at hun klarer den. Hendes far Kristian Inûsugtok er en dygtig slædekører med flere deltagelser i Avannaata Qimussersua bag sig. Han har hjulpet hende under forberedelserne, så hun kan godt blive den allerførste kvindelige deltager i Avannaata Qimussersua, siger Ole Siegstad fra slædeforeningen Qimusseq 83 fra Kangaatsiaq.

Selve hovedpersonen er meget beskeden.

- Der kan ske så meget under et slædevæddeløb. Mine hunde bliver stressede når de hører andre slæder. De andre kan hurtigt få sig et forspring hvis mine hunde drejer væk fra ruten. Jeg håber på det bedste, men intet er sikkert, siger Rita Inûsugtok til KNR.gl.

Hun stiller op med sine 11 hunde, som hun selv har trænet op. Hun har selv syet seler og lavet skagler.

Deltagere i kvalifikationsløbet på fredag skal tilbagelægge 35-40 kilometer. Og flere kvinder i Kangaatsiaq gør sig klar til at heppe på Rita Inûsugtok, så hun kan skrive historie ved at være den første kvindelige slædekører i Avannaata Qimussersua.

Hun er i øvrigt en dygtig fodboldspiller og var med til at vinde GM bronze sammen med Disko 76 fra Qeqertarsuaq sidste år.