Rektor forsvarer stramning

Der er mange, der går ud af GU i Nuuk, Midtgrønlands Gymnasiale Skole og der er også mange, der kommer for sent, opgaverne bliver ikke lavet og frafaldet er generelt meget stort, siger rektor Gitte Hertling. Derfor er reglerne på skolen strammet op, men det er stadig i henhold til bekendtgørelsen, siger rektor.
28. februar 2012 12:26

- Det er også økonomisk ærgerligt for vores samfund, at vi mister så mange. Og det kan være et nederlag for mange, det er ikke nogen succeshistorie, at gå ud og begynde forfra igen. Så vi ville prøve at fange dem lidt tidligere i forløbet, siger rektor på Midtgrønlands Gymnasiale Skole, Gitte Hertling.

Og ønsket om at fange eleverne inden det er for sent, betyder at skolen nu går ind og kigger på elevernes fravær meget tidligt. Og til den første advarsel, den mundtlige, snakker studievejlederen om blandt andet mødepligt, som der står i bekendtgørelsen.

Og det er netop mødepligt, som lærerne nu er begyndt at tage endnu mere alvorligt.

Derfor skal elever nu sende en sms før skolegangen begynder, hvis de er syge eller har en anden grund til ikke at komme til undervisningen.

- Det kan ikke nytte noget, at man vågner en time eller to for sent, også sender sms'en og siger man er syg. Ligesom på et arbejde, skal man give besked, hvis ikke man kommer.

Gitte Hertling blev ansat som rektor på Midtgrønlands Gymnasiale Skole d. 1. januar sidste år, men har før arbejdet på skolen i 90-erne og 80-erne. Og hun kan sagtens mærke mærke en forskel på fraværssiden.

Så vidt hun kan huske, så var fraværsprocenten helt oppe på 40, hvorimod den er på omkring de 25 i dag.

Men endnu kan skolen ikke mærke en forskel på de nye opstramninger af reglerne, der trådte i kraft 1. august sidste år.

- Vi kan ikke se, at fraværet er blevet mindre endnu. Det håber vi så kommer hen ad vejen, når det her system får fodfæste.

Og de elever, der går i 2. og 3. g, og som har prøvet både at have max 15 procent fravær og nu 0 procents tolerence, er ikke glade for opstramningen. Det siger elevrådsformand Maasi Brøns Chemnitz på vegne af eleverne.

- Vi vil gerne have den mulighed, vi havde med de 15 procents fravær om året, for da havde man rum til at komme for sent.

Og med den nye regel, kan det gå helt galt, mener Maasi Brøns Chemnitz, hvis eleven ikke er i stand til at være selvstuderende.

Og åndsfravær, det vil sige hvis en elev sover i timen eller er på en hjemmeside, der ikke er relevant for undervisningen, så kan en lærer skrive eleven på som fraværende, men det er ikke en ny regel, understreger rektor Gitte Hertling.

- Jeg er godt nok ny som rektor her, men jeg har arbejdet her i 11 år tidligere, og da var det det samme.

Over 80 elever, der skulle til eksamen sidste år, var på særlige vilkår. Det vil sige, at de ikke har passet deres skole så meget, at de ikke kunne gå op som almindelig elev, men på særlige vilkår, hvor de måtte op i alle fag.