Rejefiskere føler sig hånet af Royal Greenland

10. januar 2006 16:31

Royal Greenland vinterlukker rejefabrikken i Ilulissat. Det sker fra 1. februar frem til 1. maj. I den periode er de lokale rejefiskere henvist til at afsætte deres fangst i enten Sisimiut eller Paamiut – men det siger de nej til.

Ifølge en meddelelse fra Royal Greenland ønsker man en mere hensigtsmæssig produktion i vintermånederne, hvor der tilføres færre råvarer. Det er baggrunden for lukningen af rejefabrikken i tre måneder. Men den forklaring køber rejefiskerne i Ilulissat ikke:

- Der er masser af muligheder for at fange rejer. Der er jo ingen is. Så Royal Greenlands påstand om faldende indhandling passer slet ikke. Der er masser af rejer, siger formanden for lokalforeningen for rejefiskerne i Ilulissat, Jerimias Jensen.

Foreningen er fortørnet over, at den ikke har fået officiel besked på vinterlukningen.

- Jeg hørte det tilfældet på havnen i går. Det er ikke første gang, det sker på den måde, og det er slet ikke acceptabelt, siger formanden.

Lokalforeningens 12 kutterejere, har sammen med kommunens borgmester, Anthon Frederiksen, skrevet under på en klage. Den er sendt til Royal Greenland, organisationen KNAPK, kommuneforeningen Kanukoka og Direktoratet for Fiskeri og fangst.

- Det er os rejefiskere, der bidrager med mest arbejde på land. Og vi har ikke tænkt os at rejse sydpå for at indhandle rejer i enten Sisimiut eller Paamiut.

Da fabrikken i Aasiaat blev lukket fik vi fortalt, at vi i stedet kunne indhandle i Ilulissat. Denne form for snigløb af os rejefiskere er hån, mener Jerimias Jensen.

Der sker ikke fyringer på fabrikken i Ilulissat i forbindelse med vinterlukningen. Samtidig med genoptages nemlig den ordinære produktion af hellefisk. Den har været flyttet til Qasigiannguit, men vender altså nu hjem til Ilulissat.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til rejefiskernes vrede fra Royal Greenland.