Regler om valgbarhed på vej til gennemsyn

12. april 2005 10:31

Flere medlemmer af Landstingets uddannelsesudvalg vil lempe reglerne, så det for eksempel bliver nemmere for studerende, der har været væk fra Grønland, at stille op til valg.

Formanden for uddannelsesudvalget, Doris Jakobsen fra Siumut vil have særlige regler på området.

-Jeg synes, at et menneske, der har boet hele sit liv i grønland skal have lov til at stille op. Jeg synes, vi skal have en særbehandling for grønlandske studerende, siger Doris Jakobsen.

Dermed støtter hun udmeldingen fra Siumut Ungdom, der lyder på, at reglerne om valgbarhed er forældede.

Udmeldingen er kommet i forbindelse med, at siumutteren Malik Berthelsen er blevet erklæret uvalgbar til kommunalbestyrelsen i Sisimiut, fordi han ikke har opholdt sig i Grønland i seks måneder forud for kommunalvalget. Han var i efteråret på et to-måneders uddannelsesophold i Danmark og nåede lige akkurat ikke tilbage til Grønland seks måneder før valget. På den baggrund mener Doris Jakobsen, at reglerne skal ændres.

Hun har allerede tænkt sig at skrive et forslag til efterårssamlingen, så landstinget kan se på reglerne om valgbarhed.

Georg Olsen, der repræsenterer IA i uddannelsesudvalget er også parat til at gøre noget ved reglerne. Han vil have reglerne gjort klarere for studerende.

Helt så radikalt vil et andet medlem af udvalget, Astrid Fleischer Rex fra Demokraterne ikke gå.

- Jeg tror ikke loven er forældet. Jeg tror næmere det er informationen omkring reglerne, der ikke er god nok, siger Astrid Fleischer Rex.