Redningsaktion i Narsaq

08. marts 2006 11:04

En større redningsaktion fandt sted i fjeldene omkring Narsaq, mandag aften og natten til tirsdag.

Tre unge drenge på 15-16 år var gået på rypejagt mandag eftermiddag. Sidst på eftermiddagen blev det tåget i fjeldet, og drengene fór vild. Via mobiltelefon fik de kontakt til deres forældre, som alarmerede politiet. Air Greenland kunne på grund af vejret og tågen ikke sende en helikopter til området.

Så et hold brandfolk blev sendt af sted fra Narsaq – men havde meget svært ved at finde drengene. De havde kontakt med dem på mobiltelefon, men drengene vidste slet ikke hvor de befandt sig. Kun at det var på en afsats på en klippeskrænt - og at de hverken kunne komme op eller ned.

Først klokken 23.30 lykkedes det at finde drengene – som kunne se brandfolkenes projektører lyse op ad fjeldsiden. På det tidspunkt var der et hold brandfolk over drengene – og et hold nedenfor, men ingen af dem kunne nå frem til klippeafsatsen på grund af is på fjeldet – al sne var blæst væk, og isen var næsten umulig at passere.

Til sidst lykkedes det dog tre brandfolk med reb at komme frem til drengene – det var kort før klokken et om natten. Og det var i sidste øjeblik, fortæller stationsleder Ib Lennart Olsen fra Narsaq politi.

- Brandfolkene skal have stor ros for deres mod og indsats. Det var helt sikkert med risiko for eget liv, at de kom derned – og på det tidspunkt var drengene meget forkomne, og havde svært ved at stå på benene. En af dem var faldet i søvn en enkelt gang, men blev holdt vågen af sine kammerater, siger stationslederen.

De tre drenge var taget af sted i solskin, iført gummisko, tyndt tøj og uden handsker.

Efter halvanden times arbejde fik de tre brandfolk – med hjælp fra kollegerne højere oppe – hevet de tre forkomne drenge op, og de er alle sluppet med et kort check på sygehuset – uden alvorlige skader, oplyser politiet.