Rastløs vulkan i Alaska

23. december 2005 16:37

En rastløs vulkan nær Alaska´s folkerigeste region bliver fra officiel side fulgt nøje, da der er fare for udbrud. Man er bange for, at det vil forårsage askeregn og tsunami.

Vulkanen Augustine Vulcano, som ligger 280 km ud for Alaska, har i den sidste uges tid rumsteret, og serier af eksplosioner er forekommet og svovlgas udspyet. Vulkanen har sidst været i udbrud i 1986, hvor aske blev slynget 12 km op i luften.

Der er også tegn på vulkansk aktivitet på toppen af bjerget, idet skorpen er svulmet 2,5 cm op, fortæller seismolog John Power fra Alaska Volcano Observatory.

- Det er typiske tegn på udbrud, fortæller John Power.

Selvom udbrud umiddelbart ikke nært forestående, er luftfartsvæsenet i Alaska i beredskab. Hvis Augustine kommer i udbrud, vil der blive indført flyveforbud, skolerne vil lukke, og selv evakuering kan komme på tale. Man er også bange for jordskred, med tsunami til følge.

Hovedbyen i området - Anchorage - ligger bekvemt langt fra tsunamitruslen.

Men i nærområdet omkring den rastløse vulkan er forberedelserne for en eventuel evakuering i fuld gang. Alle husstande i området er blevet bedt om at pakke soveposer, tøj, mad og førstehjælpsrekvisitter - simpelthen alt, hvad der er højst nødvendigt, hvis uheldet skulle være ude.

Augustine er én af de mest aktive vulkaner. Den har været i udbrud fem gange siden sidst i 1800-tallet, fortæller seismologer. De startede med voldsomme askeudbrud som varede i flere dage, efterfulgt af flere måneders lavastrøm, fortæller videnskabsmændene.