Qasigiannguit's fabrik indskrænker

Skrevet af Najaaraq Egede
10. januar 2006 17:06

Qasigiannguit’s hjerte går i stå i tre måneder. Et kvartal uden arbejde, det er hvad 50-60 medarbejdere i Qasigiannguit’s rejefabrik kan forvente fra første februar. Mistede indtægter og uforudsete sociale udgifter vil i sidste ende ramme de svage, gamle og børn, siger borgmester Jess Svane.

-Vi har fået en melding fra Royal Greenland om at de holder hellefiskefabrikken lukket fra første februar til første maj. Det er jeg ængstelig for, for jeg har før sagt, at hvis fabrikken lukker så vil kommunekassens bund nås øjeblikkeligt. Det bliver uden tvivl tilfældet.

Op mod 60 medarbejdere mister midlertidigt deres arbejde. Og det selvom Royal Greenland lovede indbyggerne 80 arbejdspladser i hele året, siger borgmesteren.

- Vore foreløbige beregninger siger, at kommunekassen skal punge ud med 1 mio. kroner om måneden. Det er kommunens pligt at hjælpe folk i nød.

Derudover mister kommunen 3-500.000 kroner i skatteindtægter. Byens hjerte, fabrikken har nemlig været lukket før. For fire år siden i syv måneder. Når der ikke er arbejde at få, flygter indbyggerne nemlig til andre byer. Omkring 100 er flyttet i løbet af de senere år, og kommunen kan ikke holde til det endnu engang.

-Det kommer uheldigvis til at ramme de gamle, børn og måske administrative opgaver, uden tvivl. OG det er meget, meget hårdt at bære, forklarer borgmesteren. Radioavisen har haft kontakt med direktør i Royal Greenland Henrik Leth, der i øjeblikket er i Kina. Han siger, at det hele tiden har været planen at lukke en del af hellefiskefabrikken, men at indhandlingen fortsætter. Medarbejderne får også mulighed for at gå på kursus inden genåbningen i maj.

Jess Svane mener også, at Royal Greenland ikke har hørt fiskerne inden deres beslutning, især de hellefiskekuttere der er indkøbt for netop at forsyne fabrikken i Qasigiannguit. De skal indhandle i Ilulissat i stedet for.

Qasigiannguit kommunalbestyrelse tager kontakt til Royal Greenland og tager endvidere til Nuuk i næste uge for at tale med hjemmestyret om deres problemer.