Qaanaaqs økonomi til rotterne

10. maj 2006 13:38

Pengekassen i Qaanaaq er tom. Regninger er ikke blevet betalt, og hvis ikke kommunen gør noget, så lukker Nukissiorfiit for el, vand og varme. Firmaet har sendt en lang liste med bygninger, hvor der vil bliver lukket for vand, varme og el.

I Qaanaaq, hvor kommunen ejer udlejningsboliger betyder det i yderste konsekvens – udover eksempelvis skole og plejehjem – at også almindelige mennesker risikerer en kold og mørk tid.

Men det er nødvendigt, fordi kommunen ikke har betalt regningerne, siger energi-direktør i Nukissiorfiit, Svend Hardenberg.

- Qaanaaq Kommune er en kunde som alle andre, og derfor har vi gjort dem opmærksom på de alternativer, som de står over for, siger han.

I alt skulle det samlede beløb, som Qaanaaq skylder til kreditorer ligge på omkring 2,4 millioner kroner – et skyhøjt beløb i en kommune med kun 850 indbyggere.

Kommunen har tilkaldt hjælp udefra til at få styr på situationen, som blandt andet skal sørge for en redegørelse til Tilsynsrådet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Johanne H. Nielsen, der er på vej til Ilulissat.

Tirsdag forsøgte et flertal på fire medlemmer af kommunalbestyrelsen i Qaanaaq at få borgmesteren til at trække sig tilbage.