Putin vil sende 300.000 soldater fra reserven til Ukraine

Rusland er klar til at tage alle midler i brug for at beskytte Rusland, siger Vladimir Putin i tale.
Russiske medier skrev allerede tirsdag, at Vladimir Putin formentlig ville holde tale tirsdag aften. Det blev ikke til noget, men i stedet har han talt onsdag morgen. Foto © : Handout/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
21. september 2022 09:52

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i en sjælden tale til nationen onsdag annonceret en delvis mobilisering af landets hær.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mobiliseringen skal efter planen sættes i gang med det samme.

Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, oplyser umiddelbart efter talen, at 300.000 soldater fra reserven vil blive mobiliseret til krigen i Ukraine.

Ifølge den russiske forsvarsminister har 5937 russiske soldater mistet livet i Ukraine.

Tallet er ikke bekræftet af uafhængige kilder og kan derfor være præget af usikkerhed.

LÆS OGSÅ Biden afviser at kalde ukrainske fremskridt for et vendepunkt

I august vurderede det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, at op mod 80.000 russere kan være blevet dræbt eller såret under kampe i Ukraine. Også det tal er dog præget af relativt stor usikkerhed.

Putins tale er hans første direkte til det russiske folk siden krigens start. Seneste tale var netop, da invasionen begyndte - den 24. februar.

I talen siger præsidenten også, at russernes mål er at befri Donbas i det østlige Ukraine, som består af regionerne Luhansk og Donetsk.

Begge regioner var allerede før krigen beboet af nogle prorussiske separatister. Under krigen er stort set hele Luhansk blevet overtaget af russerne, mens omkring halvdelen af Donetsk er på russiske hænder.

I fire af de ukrainske regioner, som Rusland har invaderet, blev der tirsdag annonceret snarlige folkeafstemninger om tilslutning til Rusland.

Putin siger i sin tale onsdag, at "vi støtter de folk".

Folkeafstemningerne betragtes af Vesten ikke som værende gyldige.