Putin på vej mod sikker valgsejr

Flere valgstedsmålinger viser, at Ruslands præsident har vundet et stykke over 70 procent af stemmerne ved søndagens præsidentvalg.
Skrevet af Ritzau
18. marts 2018 18:46

Med halvdelen af stemmerne optalt har Putin fået 75 procent, oplyser landets valgkommission ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Dermed er Putin klar til en fjerde periode som præsident, der løber frem til 2024.

Men resultatet viser, at ingen af Putins syv modkandidater på noget tidspunkt har kunnet true hans position.

Putin har lovet, at han vil bruge sin næste periode som præsident til at styrke Ruslands forsvar og til at øge den menige russers levestandard.

Meldinger om valgfusk

Nogle steder er der proppet ekstra stemmesedler i valgboksene, og andre steder har vælgere fået lov at stemme mere end én gang.

Det siger russiske oppositionsaktivister og en ikkestatslig observatørgruppe søndag, hvor russerne går til valg og efter alt at dømme vil genvælge præsident Vladimir Putin.

Den uafhængige russiske observatørgruppe Golos, som offentliggør en liste over mulig valgfusk på nettet, havde først på eftermiddagen registreret 1764 uregelmæssigheder.

Blandt andet var valgobservatører blevet forhindret i at udføre deres arbejde, siger Golos.

Billeder af Putin i valglokalerne

Et andet eksempel er, at ansatte i statslige institutioner får brev fra deres administrationer om, at de må tage deres familie med til valglokalerne. De får også at vide, at de kan stemme ved valglokaler på arbejdspladsen.

Det fortæller en seniorrådgiver i den norske afdeling af menneskerettighedsorganisationen Helsinki-komitéen til det norske nyhedsbureau NTB.

- I valglokalerne hænger der billeder af Putin på væggene. Hvis de vælger ikke at stemme, bliver det gjort klart for dem, at de må være "klar til at tage konsekvenserne", siger seniorrådgiver Lene Wetteland i Helsinki-komitéen.

- Der står ikke tydeligt, at de skal stemme på Putin, eller hvad disse konsekvenser er. Men det er let at tænke sig til, siger Wetteland til NTB.