Psykolog: Man bør fokusere mere på de grønlandske børns trivsel

Skrevet af Mads Lynge
14. juni 2005 12:50

Over en femte-del af de grønlandske børn har det ikke så godt. Det viser en undersøgelse af børns trivsel.

Blandt andet har mange børn jævnligt hovedpine, ligesom mange lider af søvnløshed.

Faktisk er det hvert femte barn der er deprimeret én gang om ugen. De grønlandske skolebørns sundhed og helbred er blevet undersøgt, som et led i et internationalt forskningsprojekt kaldt HBSC, Health Behaviour in School-Aged Children.

HBSC Grønland er startet af tidligere distriktslæge i Ilulissat Johan Michael Pedersen.

Han mener at de øgede samfundsmæssige krav bidrager til børns generelt dårligere trivsel.

Psykolog, og leder af det pædagogisk psykologiske rådgivningcenter i Sydgrønland, PPR Syd, Else Poulsen, bakker ham op. Hun tilføjer flere faktorer, der kan være grunden til børnenes depressioner:

- Forældrenes alkoholmisbrug, vold mellem forældrene, kriminelle forældre, forældre der er psykisk syge eller slet og ret forældre, der slet ikke er parate til at være forældre, kan være nogle af grundene til at børn ikke trives, siger lederen af det pædagogisk psykologiske rådgivningscenter i Sydgrønland, Else Poulsen. Og hun fortsætter:

- Jeg synes det er vigtigt, at os der har med familier, børn og unge at gøre bliver enige om hvad vi skal gøre i forhold til dem. Jeg fornemmer også, at medierne fokuserer for meget på havd der sker i andre lande, og aldrig noget med hvad vi kan gøre her i Grønland, siger hun.