Psykolog: Katastrofe-reaktion er universel

07. januar 2005 11:47

I Grønland har mange haft døden inde på livet med de mange ulykker på havet. Alligevel er det svært at forberede sig på det kaos af følelser, man bliver kastet ud i ved katastrofer som for eksempel flodbølgen i Sydøstasien.

Det handler om at skulle se i øjnene, at man ikke lever for evigt.

- Det går op for en, at man er dødelig. Vi ved jo godt vi skal dø, men regner ikke med, at det lige skal være i dag. Men med en oplevelse som flodbølgen så tænker man at det kunne godt være det var i dag, siger psykolog Connie Gregersen fra Familiedirektoratet. Hun mener reaktionen er universel. Den findes også hos folk, der til daglig lever i samfund, hvor døden er noget, man har tæt inde på livet. Som for eksempel i Grønland, hvor havet sidste år kostede op mod 25 menneskers liv.

- Jeg oplever i mit terapeutiske arbejde heroppe, at man er klar over at vi skal dø. Alligevel påvirker det én når man står i situationen, hvor man kan dø men bliver reddet. Det kan jeg se, når jeg har arbejdet med folk der har været været at drukne. Det er de samme reaktioner som andre steder, siger Connie Gregersen.