Professor: Danmark skal tjekke bloktilskuddet

22. august 2005 10:46

Danmark må kontrollere, om Grønland bruger bloktilskuddet rigtigt. Det mener professor i økonomi Martin Paldam fra Aarhus Universitet.

Professoren foreslår, at f.eks. den danske Rigsrevision kontrollerer, om hjemmestyret bruger bloktilskuddet på godt tre mia. kr. om året rigtigt.

Forslaget kommer, efter at en rapport fra revisionsfirmaet Deloitte i sidste uge viser et omfattende misbrug af to Siumut-landsstyremedlemmers udgifter til repræsentation.

Det tidligere landsstyremedlem for boliger og infrastruktur Jens Napaattooq har på halvandet år brugt godt 460.000 kr. Og desuden har landsstyremedlemmet for fiskeri og fangst Rasmus Frederiksen, siden han tiltrådte i november og frem til juni, brugt godt 160.000 kr.

Fælles for begge er, at de ifølge revisionsfirmaet har ødslet med pengene. Der er brugt mange penge på alkohol og private middage. Og i Jens Napaattooqs tilfælde er der tale om groft misbrug, vurderer Deloitte.

Og netop på baggrund af disse hændelser er det nødvendigt at stramme op. For det er ikke første gang, at den type sager dukker op i Grønland, mener Martin Paldam.

- Hvis man har på fornemmelsen, at pengene bliver sløset væk til mystiske ting, så kan den slags sager ødelægge det danske folks opbakning til bloktilskuddet, advarer professoren. Han erkender, at holdningen kan virke formynderisk.

- Men det er fordi, man har fornemmelsen af, at det ikke bliver gjort godt nok, siger Martin Paldam.