Problemerne har stået i kø for indhandlingssted

I snart ti år har Ittoqqortoormiit været uden et indhandlingssted og på trods af milliontilskud gennem flere år, bliver indbyggerne i den østgrønlandske by stadigvæk mødt af en lukket dør.
Skrevet af Jonas Fievé
29. januar 2018 07:01

Renoveringen er løbet ind i mange problemer undervejs, som har været skyld i, at åbningen er blevet udskudt flere gange. De største udfordringer opstod, da den lokale blikkenslager i 2015 gik konkurs.

- Et andet VVS firma udenfor Ittoqqortoormiit bliver hyret, men det gav ikke den ønskede afslutning på projektet, siger Lars Barsalej Pedersen, som er souschef i hovedstadens erhvervsråd.

LÆS OGSÅ Indhandlingssted udskudt trods milliontilskud

Venter på det første skib

Et firma fra vestkysten bliver sat til at færdiggøre arbejdet i 2017, men på grund af dårligt vejr blev de ikke færdig, og da de vender tilbage i sensommeren opdager de, at stedet har været udsat for hærværk.

- Det betød, at der behov for yderligere materiale og arbejder, som skulle fragtes til Ittoqqortoormiit med RAL.

Da årskib alleets sidste rede var sejlet, så venter man nu på, at man kan sende byggematerialet med det første skib til den østgrønlandske by, som efter planen lægger til i starten af august.

Ud over de fire millioner kroner, som Naalakkersuisut har skudt i renoveringen, så koster det omkring en halv million at udbedre skaderne efter hærværket.

LÆS OGSÅ Længe ventet indhandlingssted på vej til Ittoqqortoormiit

Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq

Tålmodigheden snart opbrugt

Hos lokalrådet er man ved at miste tålmodigheden, da man i snart ti år har ventet på, at indhandlingsstedet skulle genåbnes, så fangerne igen kan indhandle moskus, sæl og narhval.

- Der er ikke så mange arbejdspladser her i Ittoqqortoormiit, og når vi fanger noget, er der intet indhandlingssted. Det ville ellers gavne rigtig meget, hvis det åbner, siger formanden for lokalrådet i Ittoqqortoormiit, Gudmund Josvassen.

Hos Sermersooq Business Council indrømmer man, at det har været en langtrukket proces. Men erhvervsrådet regner med, at renoveringen kan gøres færdig i år.

- Det er i hvert fald det, vi planlægger efter og satser hårdt på kommer til at ske, siger Lars Barsalej Pedersen, som er souschef i Sermersooq Business Council.

De kan dog ikke fortælle, hvornår man regner med, at stedet kan slå dørene op, da man først nu er i gang med at forhandle med en person, som skal stå for driften af indhandlingsstedet.