Politiet bytter kutterne ud med hurtige patruljebåde

Mindre og hurtigere både skal gøre det muligt for politiet at nå frem til bygdespetakler og nødstedte borgere
Skrevet af Merete Lindstrøm
30. januar 2019 08:58

Politiet har besluttet at skifte tre af deres fire kuttere ud med fem mindre og hurtigere fartøjer.

Det er politiets egne analyser og prioritering af opgaver, der ligger til grund for beslutningen om at udskifte 3 politikuttere til 5 mindre hurtiggående både forklarer politimester Bjørn Tegner Bay.

- I langt de fleste tilfælde hvor vi har brug for at sejle, så er det hastighed, der er vigtig, siger han.

Det kan for eksempel være en båd, der er ved at gå ned, underafkølede mennesker langs kysten eller skyderier, vold og sædelighedssager ude i bygderne. Der er de 11 knob, som politiets nuværende fartøj sejler, altså ikke nok.

- Så taler vi i størrelsesorden en maxhastighed på omkring 40 knob, så der kommer en hastighedsmæssig markant forbedring, siger politimesteren.

LÆS OGSÅ Kom ombord på politikutteren Sisak II

Ud over farten vil de flere både også give en geografisk fordel.

Planen er at placere en mindre båd på 25 fod i Tasiilaq og de resterende fire i Qaqortoq, Nuuk, Sisimiut og Aasiaat.  Den tilbageværende kutter skal også ligge i Nuuk. Den skal efter planen varetage planlagte opgaver og kriminalitetsforebyggende arbejde i bygderne, hvor der er bedre tid til at nå frem. 

De nuværende politikuttere bemandes af fem til seks mand og har en tophastighed på 11. knob. De nye fartøjer skal være omkring henholdsvis 25 og 40 fod og bemandes af en til to personer.

Lige nu arbejder politimesteren og hans arbejdsgruppe på detaljer om, hvad bådende skal kunne, og hvordan de skal se ud.  Han håber, at sende opgaven i udbud i løbet af foråret og efter planen skal den første af de nye både være klar om halvandet år.