Plankton boltrer sig i Diskobugten

Ilulissat Isfjords rige dyreliv er dybt afhængigt af den årlige opblomstring af planteplankton. Og foråret igennem har den boltret sig i Diskobugten, i hvad forskerne betegner som en usædvanlig lang sæson. Hvad det betyder, vil nu blive studeret nysgerrigt.
Skrevet af Mads Fisker
26. juli 2011 09:52

Det er faktisk først for ganske nyligt, at opblomstringen af planteplankton er taget af, og det har dermed været en usædvanlig lang sæson, melder DTU Aqua.

Her er man derfor nu vendt hjem fra forårets feltundersøgelser i Diskobugten med målinger og data fra en længere periode end nogensinde før.

Opblomstringen af planteplankton kan bedst betegnes som selve motoren i økosystemet, da hele fødekæden er afhængig af, hvor meget plankton, der kommer i løbet af nogle hektiske forårs- og sommeruger.

Nogle år er opblomstringen kort, helt ned til blot to uger, men i år var Diskobugten fyldt med algerne i mere end seks uger. Det er det kolde, overskyede vejr, der har fået planktonnen til at gro langsomt og i store mængder, og det er umiddelbart godt nyt for mikroskopiske vandlopper, der er næste led i fødekæden. Og hvad der er godt nyt for vandlopperne er altså også godt nyt for mange andre dyr. Uden vandlopper nemlig ingen fisk, havfugle eller grønlandshvaler for den sags skyld, og på den måde er de et uundværligt bindeled til de dyr i havet, som vi herhjemme lever af.

Biologerne fra DTU Aqua har aldrig før haft muligheden for at undersøge, hvad det betyder, når der tilsyneladende er i overflod af føde til lopperne. Faktisk ved man ikke engang, om de overhovedet vil spise tilsvarende mere planteplankton bare fordi, der er mere af den. Alt det vil man nu blive meget klogere på, når forårets undersøgelser skal under lup i laboratorierne.