Plan skal redde rensdyr i Canada

Antallet af dyr i en af Canadas største rensdyrflokke er faldet katastrofalt i de sidste år.
Bathurst rensdyrbestanden har været en af de største i Canada. I midten af 1980´erne var antallet af rensdyr omkring 450.000 dyr. Nu er der kun lidt over 8.000 dyr tilbage. Foto © : Bart/Flickr Creative Commons
02. september 2019 17:03

Bathurst-rensdyrbestanden har været en af de største i Canada.

I midten af 1980´erne var antallet af rensdyr omkring 450.000 dyr. Nu er der kun lidt over 8.000 dyr tilbage, det svarer til et fald på næsten 90 procent.

Det er længe blevet diskuteret, hvad der kan og skal gøres for at redde dyrene. I mange hundrede år har de migreret flere tusinde kilometer hvert år fra Nordvest Territoriet og over til Bathurst Inlet i Nunavut, hvor de traditionelt føder deres kalve hvert år.

Det er ikke jagt, der er skyld i faldet, men andre faktorer, der giver forstyrrelser af deres livsmiljø som for eksempel minedrift og naturbrande.

Flere grupper har samarbejdet om at udforme den nye plan, der hedder the Bathurst Caribou Range Plan. Det er inuit, indianere, métis og folk fra regeringerne og industrien.

Planen går ud på at værne om de mest sårbare områder og at beskytte områder, hvor nye miner og veje bygges.

Der skal særlig beskyttelse til i områderne, hvor rensdyrenes kalve bliver født.

Indianere og inuit, der besidder en vigtig traditionel viden om rensdyrene, skal spille en stor rolle i planens gennemførelse.

Planen er dog allerede blevet kritiseret, fordi den kommer så sent og er alt for vag. Den har ikke mange helt konkrete anbefalinger til at redde rensdyrbestanden.