Penge skal flytte arbejdskraft

20. april 2006 12:29

Det skal være muligt at få penge, så man kan flytte i Grønland. Landsstyret vil fredag på forårssamlingens åbning fortælle om en såkaldt mobilitets-ydelse, der skal gøre det lettere for folk at flytte efter arbejde. På den måde håber styret, at man kan mindske antallet af udenlandske arbejdere fra for eksempel Danmark.

Idéen bliver fremlagt i den såkaldte "Politisk-Økonomisk Beretning 2006", som Josef Motzfeldt fremlægger for Landstinget. I den kommer Landsstyret med sine visioner for Grønland. Styret har lavet en række indsatsområder som for eksempel uddannelse, trafikstruktur, energiforsyning og boligområdet.

Hvis man går beretningen igennem er der flere nye bud fra Josef Motzfeldt og resten af landsstyret - blandt andet altså den såkaldte mobilitetsfremmende ydelse. Det er populært sagt en pose penge, der skal gøre det lettere for arbejdsløse at flytte til en anden by eller bygd for at få et job. I beretningen skriver Josef motzfeldt at:

- Erfaringen viser, at disse arbejdspladser ofte besættes med dyr tilkaldt arbejdskraft, selvom den efterspurgte arbejdskraft er til rådighed andre steder i landet.

Med den nye ydelse skal det være lettere for de arbejdere, der ikke får tjenestebolig, tiltrædelsesrejser og bohaveflytning, at sige ja tak til et job andre steder i landet, så man ikke behøver at lede efter de ledige hænder udenfor Grønland.

Landsstyret vil i løbet af foråret tage kontakt til kommunernes forening, KANUKOKA, i et forsøg på at få strikket ordningen sammen. Det forventes, at den kommer på finansloven for 2007.