Politimesteren: Pas på når du køber varer på Facebook

Efter at det er kommet frem, at der er sket en markant stigning i bedrageri herunder databedrageri kommer politimesteren med nogle gode råd til borgerne.
Skrevet af Mads Pedersen
27. april 2017 13:39

I takt med teknologiens fremgang i Grønland, stiger databedrageriet og folk er blevet bedre til at være opmærksom på bedrageri og dermed anmelde, når der sker noget. Det er politimesterens bud på, hvorfor bedrageri steg med 94 procent i 2016 i forhold til året før. 

LÆS OGSÅ Stor stigning i bedrageri

- Jeg kan ikke med sikkerhed sige, hvorfor der er sket en stigning. Mit bedste bud er, at folk er blevet mere opmærksomme på bedragerierne, siger politimesteren, Bjørn Tegner Bay til KNR. 

Et typisk databedrageri kan være, at folk køber varer på internettet og varen aldrig kommer eller kommer i en enorm dårlig kvalitet. Og det kan være svært for politiet at gøre noget ved den slags sager. 

- Det kan være svært for politiet, når svindlere sidder i udlandet. Der kan det blive svært for politiet at gøre noget, siger Tegner Bay, som derfor opfordrer folk til at købe hos e-mærkede hjemmesider eller andre almindeligt anerkendte webshops.. 

Et andet typisk databedrageri kan være at folk køber noget gennem Facebook i grupper som Køb-salg-bytte. 

- Her er de fleste sælgere ærlige mennesker. Men mit råd er at folk mødes med sælgeren eller på anden måde sikre sig, så man ved at man får varen. På den måde kan man også sikre, at man ikke køber en hælervare, siger politimesteren.

Pas på dit betalingskort!

Derudover så skal man også passe på oplysningerne på ens betalingskort. 

- Vi ser flere sager, hvor en gerningsmand uberettiget bruger oplysningerne fra andres betalingskort til at købe ind over nettet – eksempelvis taletid. Skulle man opleve, at ens kort uberettiget bliver brugt til køb man ikke selv har stået for, er det vigtigt man straks henvender sig til sit pengeinstitut – webshoppen vil nemlig ofte være forpligtet til at dække dit tab, siger Bjørn Tegner Bay til KNR.