Finanslovsforslag 2016 Partii Naleraq: Det er et løftebrud og skader tilliden

Finanslovsforslaget fremviste et underskud selvom der blev lovet et overskud. Det er løftebrud og skader tilliden, siger Anthon Frederiksen fra oppositionspartiet Partii Naleraq.
13. august 2015 04:31

- I løbet af det seneste halve år er der allerede et underskud på 146 millioner. Det er et tegn på at styringen ikke fungerer, siger Anthon Frederiksen.

Han henviser til, at Naalakkersuisut tilbage i februar fremlagde finansloven for 2015 og lagde op til et overskud for budgettet i 2016. Men sådan er virkeligheden ikke, Anda Uldum har nu fremlagt næste års finanslovsforslag med 65 millioner i underskud. 

Derfor mener Partii Naleraq, at underskuddet skal vendes til overskud, og Frederiksen gør det klart, at løsningen må være at tjene nogle flere penge.

Penge som i følge Naleraq skal hives op af havet.

- I stedet for at sænke rejekvoten, synes vi, at kvoten skal forhøjes, til samme størrelse som kvoten for sidste år, siger Partii Naleraqs Anthon Frederiksen.

Kvoten i år ligger dog allerede 22 procent over den biologiske rådgivning, og Naalakkersuisuts plan er derfor at sænke kvoten yderligere de kommende år. Blandt andet for at fastholde den favorable MSC-certificering. 

Læs også IA efterlyser en stærkere indsats på arbejdsløsheden

 

Afgiftspakke

Naalakkersuisoq lægger med finanslovsforslaget også op til en kommende afgiftspakke, som rammer sundheds- og miljøområdet. Altså kunne det være biler, alkohol og sukker.

Den plan er Naleraq dog ikke meget for.

Anthon Frederiksen frygter, at afgifterne rammer dem der i forvejen har mindst. 

- Sådan som det ser ud i dag, så er det ikke okay, at øge skatterne.