Partii Inuit: Derfor taler vi ikke dansk

Det nye parti Partii Inuit boykottede den dansk sprogede del af vælgermødet i Ilulissat i går aftes og man skal heller ikke regne udtalelser på dansk til pressen, siger partiformand Nikku Olsen til KNR.gl.

Pulten med mikrofonen stod tomt, hvor Parti Inuit skulle have stået i Ilulissat hallen i den dansk sprogede del af vælgermødet i går aftes. Det nye parti deltog i den grønlandske del af vælgermødet, hvor de, hvis man skal tage udgangspunkt fra vælgernes applaus, fik stor opbakning.

- Vi har siden stiftelsen af partiet sagt, at vi vil værne om det grønlandske sprog i den politiske debat og i debatten i Inatsisartut, siger formanden for Partii Inuit Nikku Olsen til KNR.gl.

Det er den linie som partiet vil følge under hele valgkampen og der bliver ikke taget hensyn til de grønlændere, der ikke taler eller forstår grønlandsk.

- Vi gør kun det samme, der bliver gjort i Danmark. Der er et krav om, at man skal kunne tale dansk og forstå dansk, hvis man vil bo og arbejde i Danmark. Jeg mener ikke at der er noget odiøst i, at vi kræver at man skal kunne tale grønlandsk og forstå grønlandsk i Grønland, siger Nikku Olsen.

Hvad med de grønlændere, der ikke forstår grønlandsk eller taler grønlandsk. Bliver de udelukket fra at forstå jeres budskaber?

- Jeg kan kun gentage det jeg lige har sagt. Dem, der kalder sig grønlændere, men som ikke taler grønlandsk, må forstå at vi gør det her for at værne om det grønlandske sprog, siger Nikku Olsen.

- Vi er siden kolonitiden blevet pålagt til at tale dansk i Grønland. Det er på tide, at vi gør op med rester af kolonitiden, siger Nikku Olsen.

Vælgermøderne fortsætter torsdag aften i Sisimiut og der følger Partii Inuit deres linie og bliver væk fra den danske del af vælgermødet. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt