På venteliste i op til 10 år

03. november 2005 05:13

Tusindvis af mennesker her i Grønland står på venteliste for at få tandproteser eller gebisser. Nogle har stået på venteliste i op til 10 år! De kolossale ventelister er en indirekte følge af tandlægemanglen i Grønland, hvor op mod halvdelen af tandlægestillingerne er ubesat.

- Hvis der kommer to patienter ind ad døren i en i forvejen overbebyrdet klinik – den ene med smerter – den anden tandløs, men uden smerter - så er det jo ham med smerterne, der kommer forrest i køen, fortæller klinisk tandtekniker Henriette Martinsen fra Tandklinikken i Sisimiut.

Men selvom patienten uden tænder muligvis ingen smerter har, så påvirker det alligevel i høj grad vedkommendes livskvalitet. Dels påvirker det personens udseende, dels betyder det at man ikke kan tygge, og derfor må leve af flydende kost, hvidt brød uden skorpe osv.

- Vi ser mange patienter, der udvikler maveproblemer på grund af den ensformige kost, de er tvunget til at indtage, fortæller Henriette Martinsen.

Sundhedsdirektoratet har foreløbig, i et forsøg på at gøre noget ved problemet, aftalt med Grønlands fire kliniske tandteknikere, at de over de næste 2 år vil rejse rundt til byerne i Grønland, for at få ventelisterne reduceret.