På vej mod større selvstyre

14. marts 2005 17:59

I går landede medlemmerne af den dansk grønlandske selvstyrekommission i Ilulissat. Over to en halv dags møder, skal de diskutere selvstyre, ret til undergrund, og grønlands fremtidige økonomi.

- Sigtet er jo, at vi skal komme et skridt længere mod at finde en løsning på hvordan Grønland får mere selvbestemmelse. Og hovedpunktet er absolut den kommende lovgivningsproces, altså de punkter som grønland får mere medbestemmelse på. Og så skal der nedsættes en arbejdsgruppe, og de to allerede stiftede arbejdsgrupper skal afrapportere, siger næstformanden i Selvstyrekommissionen og folketingets formand Christian Mejdahl.

De to arbejdsgrupper Christian Mejdahl taler om, er arbejdsgruppen vedrørende ikke levende ressourcer og arbejdsgruppen vedrørende økonomi og erhvervsudvikling.

Den første arbejder mere mundret med, om og hvordan Grønland får ret til undergrunden. Den anden arbejder blandt andet med hvordan bloktilskuddet skal udvikle sig, efterhånden som Grønland bliver mere og mere selvstændigt.

Den gruppe, Som Christian Mejdahl fortæller bliver stiftet, kommer til at beskæftige sig med folkeretslige spørgsmål.

Og den forventer Kalistat Lund, den dansk-grønlandsk selvstyrekommissions formand, sig meget af. Det er nemlig tungt stof, gruppen skal igennem.

- Folkeretten er et kæmpestort område, og det der har at gøre med grundloven er heller ikke noget man lige får styr på i løbet af et par dage. Så vi får brug for specialister på det område, siger Kalistat Lund.

Et af de notater, som bliver præsenteret på mødet, fastslår netop at grønlændere er et folk, så udgangspunktet for arbejdet er det helt samme på begge sider af bordet, forsikrer Folketingsformand og næstformand i selvstyrekommissionen Christian Mejdahl.

- Det er helt tydeligt, at Grønland er et folk i folkeretsligt henseende, så det er der gjort op med med det notat, siger han.

I det hele taget er der ingen tvivl hos Christian Mejdahl, når man beder ham kommentere på den dansk Grønlandske Selvstyrekommissions succes:

- Det hele er absolut en stor sejr. Fordi der er blevet enighed mellem regeringen og Hjemmestyret om, at vi skal give Grønland det selvstyre som de selv ønsker. Indenfor grundloven og Rigsfællesskabets rammer, siger han.