Oregano kan redde indlandsisen

Krydderiet oregano er ikke bare godt i pastasovsen. Laboratorieforsøg viser, at det får køer til at prutte og bøvse mindre, skriver Danmarks Radio på sin hjemmeside.
Skrevet af Camilla Dam
28. januar 2015 10:40

Den metangas, som køerne udsender både fra for- og bagenden er efter kuldioxid den væsentligste menneskeskabte drivhusgas og dermed årsag til den globale opvarmning.

Derfor giver det rigtig god mening, at forskere fra Danmarks Kvægforskningscenter nu har sat fire år af til et forskningsprojekt, som skal afsløre, om det også virker inde i køernes maver.

- Vi håber, at vi kan begrænse køernes udslip af metan, hvis de fodres med oregano, siger seniorforsker Peter Lund til DR Midt & Vest.

Metan står for 16 procent af den menneskeskabte forøgelse af drivhuseffekten, skriver DR.

Læs også Indlandsisen mere stabil end hidtil antaget

Hvis du har det med at slippe en vind, kan det også have en positiv effekt på din mave at spise oregano, men du skal ikke have dårlig samvittighed over, hvilken effekt dine prutter har på miljøet – altså bortset fra lugten.

- Mennesker er ikke den store kilde til metanudslip, men virkningsmekanismerne burde i princippet være de samme, siger seniorforsker Peter Lund.

Når indlandsisen smelter frigives der ligeledes metangas.