Oprydning af spøgelsesnet er kommunernes ansvar

Det er kommunerne der har ansvaret for at rydde op efter mistede fiskeredskaber. En jagtbetjent med 25 års erfaring siger, at det skyldes dårlig kommunikation mellem jagtbetjentene og kommunerne, at der ikke bliver ryddet op efter de såkaldte spøgelsesnet.
Foto © : Per Nukaaraq Hansen
17. juli 2017 09:44

Opdateret 11.25: KNR har igen været i kontakt med Qeqqata Kommunia, og nu forklarer de, at de alligevel har ansvaret får oprydningen og faktisk har lavet en opfiskning af gammelt garn tilbage i 2014.

- Kommunikationen med kommunen er helt umulig, siger tidligere jagtbetjent i Kommune Kujalleq og nu i Kommuneqarfik Sermersooq, Per Nukaaraq Hansen.

Tilbage i 2013 og '14 prøvede Qaasuitsup kommunia at starte et projekt med at opfiske gammelt garn, men projektet døde undervejs.

Qeqqata Kommunia og Kommuneqarfik Sermersooq fastholder overfor KNR, at ansvaret ligger hos selstyret.

Men ifølge loven, er det kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for den lokale miljømyndighed.

Kommunesamlægningen skaber forvirring

Men efter kommunesamlægningen er der ikke klare regler for, hvordan oprydningen af gammelt fiskegarn skal ske, siger jagtbetjenten.

- Det er først i forrige år, der blev lavet vedtægter, siger Per Nukaaraq Hansen.

Fuldmægtig i teknik og miljøforvaltningen i Kommune Kujalleq, Poul-Erik Petersen siger, at der i samarbejde med den lokale fiskeriforening er blevet opfisket gamle fiskegarn de sidste tre år.

- I fiskeriområderne omkring i Narsaq, Qaqortoq, Nanortalik og Aappilattoq er der sket oprydning af ejerløse fiskenet, siger Poul-Erik Petersen.