Oprindelige folk får inspiration i Nuuk

15. februar 2006 10:51

Verdens oprindelige folk har for alvor fundet ud af, hvad Grønland er for noget. Siden i mandags har FNs Permanente Forum for Oprindelige Folk holdt workshop i Nuuk med op mod 70 deltagere fra 30 lande. Grønlands repræsentant i det Permanente Forum, Aqqaluk Lynge, fortæller om formålet.

- Det er at få undersøgt hvilke forbindelse oprindelige folks organisationer rundt omkring i verden har til deres regeringer og organisationer i FN-systemet. Alt sammen for at få input til alle de beslutninger, der tages omkring vores liv. Det kræver et meget stort arbejde at få de oprindelige folks synspunkter hørt i det globale samarbejde.

- Vi kan bruge hinandens erfaringer, men ikke hinandens modeller. Grønlands hjemmestyremodel kan ikke tilpasses andre steder, fordi det er en ordning mellem grønlændere og danskere, der bygger på den måde, vi har levet sammen på i de sidste næsten 300 år. Der er historien og befolkningskoncentrationen andre steder lige voldsom nok, siger Aqqaluk Lynge.

Mødet mellem de mange oprindelige folk slutter i aften. Det er første gang, at FNs Permanente Forum holder møde uden for New York.