Oppositionen: Uforståelig nytårstale fra Enoksen

03. januar 2005 15:07

Oppositionspartierne herhjemme kritiserer landsstyreformand Hans Enoksens nytårstale. En tale, hvor den største naturkatastrofe i nyere tid ikke blev nævnt med et eneste ord.

En række lovprisninger og fremtidsformaninger omkring de hjemlige forhold var der masser af, da Landsstyreformanden tonede frem på skærmen. Men flere har siden spurgt sig selv og hinanden, hvorfor jordskælvet og de efterfølgende flodbølger ikke blev nævnt. Især set i lyset af at statsminister Anders Fogh Rasmussen skrottede sin planlagte tale helt og i stedet koncentrerede sig om katastrofen.

Selv siger Hans Enoksen, at han mente, at det var nok at sende et kondolencebrev til de berørte lande og donere penge fra Landskassen. Selve talen blev optaget efter at katastrofen indtraf. Oppositionspartierne havde derfor gerne set, at et par ord om katastrofen var blevet tilføjet:

- Jeg må kalde det meget bemærkelsesværdigt og uforståeligt, at landsstyreformanden ikke nævner den tragedie, der er foregået. En landsstyreformand bliver nødt til at leve med, at tiderne kan skifte meget hurtigt. Så selvom man har forberedt en tale, så må man jo lave de ændringer, der gør den tidssvarende og aktuel, siger Demokraternes partiformand Per Berthelsen.

Hans kritik får følgeskab at Atassuts næstformand, Finn Karlsen, der heller ikke har meget tilovers for landsstyreformandens disposition.

- Der har været tid nok til at ændre talen mellem jul og nytår, mener Finn Karlsen.

Til Radioavisen siger landsstyreformanden, at han tager kritikken til efterretning.

Også på Færøerne har man lagt mærke til at Dronning Margrethe og Anders Fogh Rasmussen ændrede deres nytårstaler. Færøsk fjernsyn oplyser til Radioavisen, at det færøske folk sidder med en lidt dårlig smag i munden, fordi lagmand Jóhannes Eidesgaard i sin nytårstale kun nævnte katastrofen i to sætninger.

Det har desværre ikke været muligt at få koalitionspartneren IA’s kommentar til Hans Enoksens nytårstale.

I morgen sender Danmark, Norge, Sverige og Grønland et fælles kondolencebrev til de lande, der er ramt af foldbølge-katastrofen.