Hans Enoksen vil se udstrakt hånd fra Nalakkersuisut, før han tror på løftet om bedre samarbejde. Foto: KNR

Oppositionen om nye løfter: Vi vil se handling frem for pæne ord

Den nye koalition i Naalakkersuisut lover bedre samarbejde med de andre partier. Flere i oppositionen glæder sig til at se, om det kommer til at ske.

De pæne ord om stabilitet, øget åbenhed og bedre samarbejde skal omsættes til handling.

Sådan lyder reaktionerne fra flere af oppositionspartierne i Inatsisartut efter nyheden om, at Demokraterne træder ind i en regeringskoalition med Siumut og Nunatta Qitornai.

Under et pressemøde fredag fremlagde Kim Kielsen (S), Vittus Qujaukitsoq (NQ) og Nivi Olsen (D) et politisk program for det nye Naalakkersuisut. Her slog partilederne sig blandt andet op på, at den nye koalition skal øge stabilitet, og at man vil skabe et bedre samarbejde med de mindre oppositionspartier.

LÆS OGSÅ Ny koalitionsaftale: Det vil Naalakkersuisut arbejde for

I Inuit Ataqatigiit er formand Muté B. Egede glad for meldingen, men han vil holde opmærksomt øje med, at der bliver gjort alvor af de pæne ord.

- Der har været historisk mange udskiftninger i Naalakkersuisut i denne valgperiode. Vi håber, at  koalitionens udmelding om et bredt samarbejde vil have hold i virkeligheden, siger Muté B. Egede til KNR. 

Koalitionen er den fjerde siden valget i 2018.

Et populistisk træk

Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet håber, at visionerne gennemføres. Men hun hæfter sig ved, at der længe har været politisk uro i Naalakkersuisut, selvom man før har lovet forbedringer.  

- Vi synes, at der er enormt meget ustabilitet, og det er ærgerligt, at Demokraterne ikke bare besluttede sig for at gå ind i den her koalition tidligere. Men vi håber, at vi får et bedre samarbejde af, at de kommer med, siger hun.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de nye naalakkersuisut

- Jeg tror, at det her er et populistisk træk for ikke at være så upopulære og samle nogle tabte stemmer op. Vi kan ikke frede dem (naalakkersuisut, red.) i 100 dage nu, fordi man pludselig vælger at gøre det her, siger Tillie Martinussen. 

Under pressemødet blev den nuværende coronakrise fremhævet som en central grund for, at Demokraterne går fra at være støtteparti til nu at være en del af Naalakkersuisut. 

Det skal ifølge koalitionen sikre, at den politiske ledelse er handlekraftig og beslutningsdygtig i en usikker tid.

I Partii Naleraq mener man dog ikke, at krisen i sig selv er nok til at gå ind og ændre i koalitionen. 

- Vi kan ikke uden videre anerkende koalitionsændringen med coronakrisen som bevæggrund alene, siger partiformand Hans Enoksen.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de nye naalakkersuisoq

Han vil ligesom sine kolleger i oppositionen se en udstrakt hånd fra Nalakkersuisut, før han tror på løftet om bedre samarbejde.

Han fremhæver samtidig de fire koalitionsændringer, som eksempler på ‘dårlig ledelse’ og ‘virkelighedsfornægtelse’.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt