Omvalg i Sisimiut

27. april 2005 17:30

Der har været så graverende fejl ved afviklingen af kommunalvalget i Sisimiut kommune, at der nu skal være omvalg. Det har Valgnævnet afgjort.

Omvalget finder sted på tirsdag, den 3. maj. Det er den samme kandidatliste der vil blive brugt – vel at mærke uden Malik Berthelsen. Det er også de samme vælgere, der kan stemme.

Ved kommunalvalget den 5. april fik Malik Berthelsen fra Siumut et flot valg med 215 personlige stemmer. Men under valget gik det op for valgbestyrelsen at Malik Berthelsen hverken var berettiget til at stille op eller til at stemme ved valget. Han opfyldte nemlig ikke kravet om at man skal have haft fast bopæl i Grønland i mindst seks måneder forud for valget.

Det havde kommunalbestyrelsen, som har det formelle ansvar, ikke kontrolleret. Og det er en så betydelig fejl, at valget nu må gå om, konkluderer Valgnævnet.

Nævnet havde i første omgang indstillet, at Malik Berthelsens 215 personlige stemmer i stedet skulle gå til partiet Siumut.

Embedsværket i Hjemmestyret indstiller nu til politikerne, at de ændrer valgloven så det sikres, at man kan tage på uddannelse uden for Grønland uden at miste sine borgerlige rettigheder, og altså også uden at miste sin valgret.

Også i Qaanaaq kommune har der været rod i stemmeoptællingen. Det har betydet at Valgnævnet nu har afgjort, at Demokraterne må aflevere sit ene mandat i kommunalbestyrelsen til Siumut, som nu har tre pladser i kommunalbestyrelsen.