Olivin-eventyr begynder i maj

Skrevet af Mads Lynge
23. februar 2005 10:22

Mineralet olivin findes i store mængder i Maniitsoq Kommune, og arbejdet med at udvinde det, kan allerede begynde i maj måned i år. Det er det svenske mineralsselskab Minelco, der skal forarbejde det udvundne mineral, og administrerende direktør Per-Erik Lindvall mener at olivinforekomsterne i Maniitsoq Kommune er af fineste kvalitet.

- Det er meget rent, og det møder alle industriens standarder, og der er meget af det, siger Per-Erik Lindvall om olivinforekomsterne i Seqinnersuusaq i Fiskefjorden i Maniitsoq Kommune.

Mineralet olivin bruges til at forarbejde jernmalm til jern og videre til stål.

Minelco AB har investeret i Seqi Olivine A/S, der netop har fået eneret til udnyttelse af mineralet i 30 år, og håber med tiden at kunne få aktiemajoriteten i det grønlandske firma.

Per-Erik Lindvall oplyser at arbejdet med at overtage Seqi Olivine går efter planerne, men understreger dog at det ikke vil komme til at betyde en forsinkelse i arbejdet. Men han mener at det er vigtigere at få selve arbejdet i Seqinnersuusaq sat i gang.

-Jeg synes det er vigtigere at fokusere på at få sat arbejdet i gang, understreger Per-Erik Lindvall, og tilføjer at de allerede i maj kan sende det første hold afsted til Maniitsoq.

På verdensplan bliver der handlet omkring 4 millioner tons olivin om året, og hvis alt ellers går efter planerne, kan Seqi Olivine A/S og Minelco sætte sig på mindst en fjerdedel af markedet. Det er nemlig forventet årligt at bryde et minimum af 1,1 millioner tons malm i et åbent stenbrud.

Europa er klart det største marked for olivin, ikke mindst fordi Minelcos moderselskab, verdens største producent af jernmalm, LKAB, selv aftager en masse olivin.

Og ifølge Per-Erik Lindvall er USA et potentielt stort marked. I USA bruger de nemlig ikke olivin til at forarbejde jernmalmen. Her bruger de den kvalitetsmæssigt lidt ringere dolomit.

Det er Minelcos plan at arbejdet med at udvinde olivinen er sat i fulde omdrejninger i 2007.