Nyt genhusningscenter klar til beboere i februar

En ny bygning i Nuuk skal huse dem, som ikke har betalt deres husleje og derfor er blevet smidt på gaden. KNR har besøgt det nye hus.
28. januar 2015 15:07

Smalle metalkøjesenge, industrikøkken, havudsigt og 35 samboer. Det kan blive fremtiden, hvis du ikke betaler din husleje.

Onsdag morgen mødte Naalaakkersuisoq for boliger, Knud Kristiansen, og hans kollegaer fra departementet op på adressen Kujallerpaat 7 i Nuuk og indviede Grønlands første, og som Knud Kristiansen sagde, forhåbentlig sidste, genhusningscenter.

Genhusningscenter er et botilbud til de INI-lejere i Kommuneqarfik Sermersooq, som, fordi de ikke har betalt deres husleje, er blevet smidt på gaden.  

Eller som, Knud Kristiansen udtrykte det ”de lejere, der er udsat af deres tidligere lejemål på baggrund misligholdelse af lejeaftalen”.

Læs også Nyt genhusningscenter i Nuuk bliver åbnet i dag

Der er kaffe på kanden og småkager i skålene, men ellers er huset indtil videre tomt, og lugten af nylagt linoleum hænger tungt i luften. Madrasserne i metalkøjesengene er endnu ikke pakket ud af deres plastisk og rullet ud på de i alt 36 sovepladser. Om det er nok plads, er endnu ikke afklaret.

- Når det er sagt, så er genhusningscentret et faktum. Vel at mærke et faktum, der bygger på et behov. Et behov, som vi alle helst ville være foruden, siger Knud Kristiansen og byder velkommen til de fremmødte.

Naalakkersuisoq for boliger understreger også, at genhusningscentret er en måde at sikre, at borgere, der ikke har betalt deres husleje, stadig har et ”værdigt” sted at opholde sig.

Den helt nye bygning har kostet 9,1 millioner kroner at bygge. Olafur Nielsen, som er departementschef i Knud Kristiansens afdeling, forklarer på sin rundvisning af de i alt 249 kvadratmeter, at det høje beløb skyldes, at fundamentet i bygningen har været vanskeligt at lægge og derfor dyrt.  

Læs også Selvstyret vil bygge genhusningscenter

Et køkken, fire toiletter og fire brusekabiner udgør fællesarealet. Det er hensigten, at huset kun har behov for en ansat, der holder opsyn 24 timer i døgnet. I hjørnerne sidder videoovervågning.

Det forventes at huset kan tages i brug allerede i løbet af februar. En seng kommer til at koste er sted mellem 50 og 100 kroner om dagen, men det er ikke fastlagt, og så er det planen, at man max må bo her i tre måneder, mens man får styr på sin tilværelse. Hvad der derefter skal ske, er der endnu ingen, der har kunnet svare på.

- Dette genhusningscenter vil forhåbentlig være en sikker base for de af vores lejere, der i en kortvarig periode må søge ly i denne nødhavn, siger Naalakkersuisoq for boliger, Knud Kristiansen.