Nye plutoniumsundersøgelser ved Thule

31. maj 2006 13:02

38 år efter at et amerikanske bombefly styrtede ned med fire brintbomber ved Thule, er området stadig forurenet af plutonium.

Det konkluderer den endelige rapport fra Forskningscenter RISØ, som anbefaler nye undersøgelser af landområdet ved Narsaarsuk, som lokale vindforhold tilbage i 1968 gjorde særligt udsat for forureningen.

På trods af den oprydning og rensning der blev foretaget umiddelbart efter bombeflyet styrtede ned, er strålingsniveauet i området aldrig helt faldet tilbage på dets oprindelige plan.

- Det der er væsentligt for sundhedsmyndighederne her i Grønland, er at man stadigvæk ikke kan afvise, at der kan være plutoniumsforurening deroppe, som ikke er så heldigt for befolkningen. Det må vi have undersøgt og det er det det drejer sig om nu, siger direktør i Sundhedsdirektoratet, Søren Rendal. Allerede den 7. juni skal han mødes med Sundhedsministeriet i Danmark for at udarbejde et oplæg til det videre forløb i sagen. Blandt andet skal der nedsættes en samarbejdsgruppe med repræsentanter fra både Grønland og Danmark.

Søren Rendal peger på, at der allerede hen over sommeren skal laves nye målinger af plutoniums-mængden i luften og på jorden ved Narsaarsuk.

- Vi ved at der er en lille smule forurening i jorden eller på klipperne i området. det der giver anledning til bekymring er det plutonium der kommer op i luften, fordi det er farligt at indånde.

Ifølge kontorchef, Bjarke Thorsteinsson, fra Sundhedsministeriet er der sat mellem 2,5 og 3 millioner kroner af – blandt andet til nye undersøgelser.

Rapporten fra Risø er baseret på data indsamlet på stedet i 2003 under et samarbejde mellem blandt andet Naturinstituttet og Forskningscenter Risø.