Foto: Namminersorlutik Oqartussat Tusagassiiviat

Ny undersøgelse afliver myten om grønlændere og hjertesygdom

Grønlændere har lige så stor risiko for blodpropper som folk i Vesten.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Sundhedsforskning i Grønland ved Statens Institut for Folkesundhed.

Undersøgelsen afliver dermed en mangeårig myte om, at grønlændere og andre inuit skulle være særligt beskyttet mod hjertekarsygdomme, formentlig på grund af den traditionelle kost, der er rig på fiskeolie.

Men fiskeoliens effekt er ikke klart dokumenteret, og dermed er der intet bevis for myten, viser undersøgelsen. Tværtimod har grønlændere lige så stor risiko for at udvikle hjertekarsygdomme som alle andre.

Det er bl.a. rygning, overvægt og mangel på motion, som med til at øge risikoen for hjertekarsygdomme herhjemme. Og så bliver vi ældre og ældre, hvilket også betyder en øget risiko for hjertekarproblemer.

- Samfundet i Grønland har ændret sig markant i løbet af det sidste halve århundrede (…). Man sidder mere ned og spiser mere usundt, ligesom mange fortsat ryger meget. Samtidig viser det sig, at nogle grønlændere er genetisk disponerede for diabetes, hvilket udgør en stor risiko for at udvikle hjertekarsygdomme. Så summen af alt det er, at grønlændere har en markant risiko for hjertekarsygdomme, siger Maria Tvermosegaard, ph.d.-studerende ved Center for Sundhedsforskning i Grønland.

Man ved endnu ikke med sikkerhed, hvor mange grønlændere der har hjertekarsygdomme, men det skal et nyt forskningsprojekt kortlægge.  Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl