Ny trafikplan med højere priser

01. juli 2005 15:22

Det var landsstyreformand Hans Enoksen der i dag kunne præsentere forslaget til de nye servicekontrakter for trafikken i Grønland. Det gjorde han i sin nye egenskab af landsstyremedlem for infrastruktur.

Og det er artige ændringer vi kan vente os de næste år. Der skal nemlig spares penge på trafikken. - Vi har selvfølgelig lavet de her ordninger efter Landstingets krav om at vi skal spare 95 millioner kroner om året. Pengene bliver flyttet for at styrke uddannelserne, siger Hans Enoksen.

De besparelser betyder nu, at man må sige farvel Air Alphas helikoptere og Arctic Umiaq Lines skibe. Luftfarten i Grønland er nu stort set på Air Greenlands hænder, mens KNI Pilersuisoq står for bådfarten til bygderne. Og som noget nyt gælder servicekontrakterne i fem år. Tidligere var det kun tre år.

Det bliver nu Air Greenland, der kommer til at stå for al helikopterflyvningen i Grønland. Og det bliver dyrere for passagererne. Billetterne stiger nemlig med 10 procent. Et eksempel kunne være en billet i Upernavik-distriktet. Her koster en billet i dag 490 kroner. Den stiger til 539 kroner.

Dog forventer landsstyret at priserne i Sydgrønland vil falde 25 til 30 procent på længere sigt på grund af øgede antal passagerer. Men i første omgang stiger priserne også her.

Det nye trafiksystem betyder også en ændring i båddriften til bygderne. For fremtiden vil der kun komme skib med gods hver tredje uge. I øjeblikket er det hver tiende dag. Omvendt vil der dog komme skib med friskvarer en gang om ugen i den isfri periode. Al godsfart med båd er nu hos KNI Pilersuisoq.

De endelige servicekontrakter ventes underskrevet i løbet af de næste par uger.

Landsstyret vil som en del af trafikpolitikken også bygge en landingsbane i Paamiut. En plan, der endnu ikke er godkendt i Landstinget.